KURMA MADINAH

Ketika Rasulullah SAW memerintahkan para sahabatnya utk segera berangkat ke Tabuk menghadapi kaum kafir, mereka semua bersegera menyambutnya. Hanya beberapa org sahabat yg tidak mengikuti peperangan tersebut, selain yg tua, para wanita dan anak2 serta orang2 munafik.

Musim kurma hampir tiba dan masa itu musim panas yg terik sedang melanda, sementara perbekalan dan persenjataan yg dimiliki sangat terhad, akan tetapi Rasulullah SAW dan para sahabatnya r.a tetap berangkat.

Diwaktu itulah keimanan dan pengorbanan para sahabat r.a diuji. Orang2 munafik mula menyebarkan desas desus dan menghasut para sahabat r.a agar tidak meninggalkan kebun kurma mereka dan tidak menyertai peperangan tersebut. Hasutan para munafikin itu tidak hanya kpd para sahabat r.a tetapi isteri para sahabat r.a tidak luput dari hasutan mereka.

Mereka para munafikin itu berkata, "suami suami kalian pergi ke Tabuk sementara kurma di kebun2 kalian sebentar lagi ranum, siapakah yg akan mengurusnya? Mereka meninggalkan kesempatan yg bagus ini dan pergi meninggalkannya begitu saja". Isteri2 para sahabat r.a itu menjawab dgn keimanan mereka, "pencari rezeki telah pergi dan pemberi rezeki telah datang". Pada masa itu Rasulallah SAW dan para sahabat r.a dgn pertolongan Allah SWT kembali dari peperangan dalam waktu yg sangat singkat.

Allah SWT menjaga kebun2 kurma dan keluarga mereka. Tidak satupun buah kurma yg telah masak itu jatuh dr tangkainya, pendapatan mereka berlipat ganda hasilnya dan walaupun demikian harga kurma Madinah saat itu mencapai harga tertinggi sehingga para sahabat r.a tidak mendapatkan kerugian sedikit pun. Sampai saat ini kurma Madinah adalah yg paling digemari dan terkenal dimana2.

RENUNG RENUNG KAN LAH.........

1 Comentário:

Gaban Kemaman said...

Assalamualaikum

Satu cerita yang bagus dan mempunyai pengajarannya yang tersirat. Sapa dok faham makna tersirat dia balik awal. Aku tahu tapi malah nok kabo.

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin

Followers

PEMUDA PAS DUN KIJAL ©Template Blogger Green by Dicas Blogger ©Blogger.

Atas Semula